Vídeo Xerrada Som Energia – Llorenç – 25/05/16

Vídeo de la xerrada de Som Energia a Llorenç del Penedès el passat 25 de maig.

Aprofitem per compartir el text publicat al Portal Nou que parla de Som Energia:

Des de fa 100 anys, la humanitat utilitza cada vegada més energia. Vam començar amb electricitat produïda a partit de petites hidroelèctriques locals i poc a poc es van anar utilitzant altres fonts energètiques com el carbó, el petroli, les energies nuclears, el gas, fet que va permetre l’aparició de les xarxes elèctriques connectades.

Progressivament es va anar privatitzant el sector energètic fins a la situació actual d’oligopoli energètic, on un grup reduït de grans corporacions, amb la complicitat de la classe política a través de les portes giratòries, tenen el control de la producció i distribució energètica. El sector energètic s’ha desenvolupat a partir de processos d’espoli i enriquiment privat generant, com a contrapartida, una creixent despossessió i empobriment del conjunt de la població.

Després d’una explotació intensa d’aquestes energies no renovables, el medi ambient s’ha anat deteriorant fins al punt de provocar un canvi climàtic mundial, on l’activitat humana ha malmès la composició, la capacitat de recuperació i la productivitat dels ecosistemes naturals i el desenvolupament econòmic i social, la salut i benestar de la humanitat. També s’ha arribat al peak oil, el punt en el qual s’assoleix l’índex màxim d’extracció de petroli, després del qual la producció inicia un decreixement terminal.

Veient les conseqüències dels sistema energètic actual, és imprescindible un canvi. Cal superar el model energètic actual, basat en energies fòssils i nuclears, centralitzat, ineficient, contaminant i perillós.

Per això, el 2010 va néixer una nova iniciativa popular, Som Energia. Una cooperativa sense ànim de lucre on cada soci i sòcia té un vot amb l’objectiu de canviar el model energètic establert no-sostenible, des d’un punt de vista mediambiental, social i econòmic.

Qualsevol particular, entitat o ajuntament pot fer-se soci, contractar electricitat d’origen renovable i participar en els projectes d’energia sostenible. Per fer-se soci, s’ha d’omplir un senzill formulari a través del web de Som Energia (http://www.somenergia.coop) i s’ha de fer un únic pagament de 100€ al capital social que es retornaran en cas de deixar de ser-ho. La contractació de la llum es pot fer amb un simple tràmit via web i sense canvis tècnics en la instal·lació.

Per què contractar aquest servei a Som Energia? Per consumir energia certificada 100% renovable sense cap sobrecost, l’energia neta no té major cost que l’energia bruta. A més, es duen a terme projectes de generació d’energia renovable finançats pels propis membres i no pels bancs. L’any passat els socis de la cooperativa d’energia verda van establir una nova fita en l’aposta per les renovables, tot i el context normatiu hostil, i van adquirir la central hidroelèctrica de Valtéina, a Peñafiel (Valladolid). La producció anual estimada de la central és d’1.400.000 kWh, el que equival a l’ús elèctric d’unes 560 llars.

Des de Decideix Llorenç presentarem una moció proposant a l’Ajuntament que contracti els serveis de la cooperativa Som Energia per al consum d’energia elèctrica 100% renovable. Així mateix animem a tots els veïnes del poble a informar-se i a passar-se a aquest projecte d’energia verda.

xp_som-energia2

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s