Comunicat de Decideix Llorenç sobre la tala de la pineda de l’Avinguda de l’Estrella (II)

Degut a l’execució la tala de la pineda de l’Avinguda de l’Estrella des de DL volem oferir a la ciutadania tota la informació de la qual disposem i la nostra opinió al respecte. Per fer-ho d’una forma ordenada i entenedora que permeti valorar l’abast dels fets ocorreguts, ho exposarem de forma cronològica.

A principis de març de 2021 l’equip de govern ens comunica la voluntat de tallar la pineda de l’Avinguda de l’Estrella al·legant motius de seguretat. Els hi mostrem la nostra sorpresa i els exigim que ens donin més informació al respecte.

El 15 de març del 2021 al veure que l’equip de govern no dona cap explicació pública, DL compartim a les xarxes socials la informació de la qual disposem i mostrem el nostre rebuig al projecte tal i com ens l’han explicat. Demanem al govern que n’informi degudament a la ciutadania i que es valorin possibles alternatives d’execució no tant contundents. Assumim que part dels pins hauran de ser tallats, ja que es troben en una situació de risc per la ciutadania, però creiem que hi ha cabuda al manteniment dels exemplars sans.

El 18 de març del 2021 DL programem una xerrada i debat amb persones expertes en la matèria perquè ens assessorin de com poder mantenir aquest valuós espai natural. Més enllà d’opinions personals, considerem que cal comptar amb els coneixements de professionals que permetin dissenyar un projecte acurat.

Dos dies més tard, el 20 de març, ens veiem obligats a suspendre la xerrada per incompatibilitats personals d’última hora d’un dels seus ponents. Plantegem una nova data, però no ens és possible tancar-la.

El 22 de març DL comencem un procés de recollida de signatures en contra de la tala indiscriminada. També pengem a la pineda una pancarta amb el lema “Salvem la pineda” que unes setmanes més tard és robada.

El 25 de març de 2021 l’equip de govern fa públic a les seves xarxes socials que estan valorant “la remodelació de la bosquina” i que “comportaria la tala només de l’arbrat malmès” i finalment “arrel de les queixes que hem rebut, per escrit i de manera verbal, l’Ajuntament ha optat per paralitzar momentàniament aquesta millora, tot i que, en breu, presentarà una proposta completa de la reestructuració que es vol fer, i en la qual es podrà valorar la dimensió de l’actuació”.

El 30 de març de 2021 en un ple de l’ajuntament, i després de preguntar com es troba el projecte de remodelació de la pineda, l’equip de govern ens respon que “ho farem a la nostra manera i us informarem quan ja estigui fet”. Mostrem el nostre rebuig a les formes, tant de cara a les altres forces polítiques de l’Ajuntament, com de cara a la ciutadania.

Posteriorment l’equip de govern ens informa que ha encarregat un informe tècnic sobre l’estat de la pineda que els ajudi a prendre una decisió al respecte. Des de DL valorem positivament la decisió i pausem la campanya “Salvem la pineda” a falta de conèixer el contingut del mateix.

En un ple el dia 30 de novembre de 2022, per sorpresa l’equip de govern ens informa que properament s’iniciaran els treballs de remodelació de la pineda i que suposarà la tala dels arbres que comporten un perill per la seguretat. Posteriorment es realitzarà un procés de substitució amb nous exemplars autòctons. Cal mencionar que aquest punt no es trobava a l’ordre del dia, i va ser afegit en el moment del ple. Com que no teníem informació al respecte, demanem que se’ns passin els informes.

Uns dies més tard, el dimarts 13 de desembre ens reunim amb l’equip de govern i ens entreguen un informe que duu per nom “Estudi de l’estat d’una pineda urbana a st. Llorenç del Penedès (Baix Penedès) i plantejament d’alternatives de millora”. Ens el donen fotocopiat i no hi apareix el nom de la persona o empresa que l’ha elaborat. Detalla que la pineda disposa d’una “estabilitat precària degut a l’alta densitat … ens trobem d’una massa d’arbres inestable dins d’una zona urbana”. Extreu les conclusions de que “les accions puntuals que puguin fer-se per corregir-ho seran cares i ineficients, i molts dels arbres aniran caient poc a poc”. Recomana que cal “tornar a enjardinar l’espai substituint el conjunt arbori inestable per un altre” i “es recomana que aquesta substitució es fes de forma gradual, considerant els aspectes de l’estabilitat al vent i l’exposició a la insolació … Conservant pel futur aquells elements que presentin condicions d’estabilitat i estat saludable adient i que no suposin un destorb o perill per les persones i els elements del voltant”. Conclou destacant la importància d’executar la substitució arbòria de forma gradual, “primer actuant sobre aquets arbres més febles i les parts de la massa que ja estigui desestabilitzada i anant deixant aquests més estables i que no presentin altres condicionants”, i que “per raons de mantenir la estabilitat i evitar un impacte massa gran es recomana fer aquesta actuació per fases i d’una forma ordenada d’acord a les accions d’elements externs com el vent”.

El 21 de desembre l’equip de govern inicia la tala de la pineda començant pels pins de dins el perímetre de la zona esportiva. Ens sorprèn que no s’estiguin respectant les fases detallades en el projecte. Posteriorment segueixen avançant amb els treballs fins a completar l’eliminació total dels pins. Ens arriben opinions de part de la ciutadania mostrant el seu malestar i sorpresa al no saber-ne res al respecte.

El 23 de desembre, i després de l’exigència de que donin explicacions, l’equip de govern fa una publicació a les xarxes socials explicant que “el proper mes de gener es replantaran a la zona 60 arbres“, “L’Ajuntament, valorant els estudis tècnics realitzats, ha actuat tenint en compte per damunt de tot, la seguretat de les persones”. 

El 3 de gener enviem un missatge a l’alcalde demanant que ens detallin quina estratègia s’està seguint, ja que s’estan tallant més pins dels que ens havien dit en un principi i dels que recomanava l’informe. La resposta de l’alcalde és que segueixen la conclusió de l’informe on detalla que la pineda “comença a presentar símptomes de inestabilitat… les accions puntuals que puguin fer-se per corregir-ho seran cares i ineficients…”. També afegeix que “treure els arbres que estaven morts produïa un efecte pitjor alhora d’afrontar ventades”. Des de DL considerem que simplement han atès aquelles parts de l’informe que ja anàvem en concordància amb la seva idea inicial, ometent la resta d’informació referent a les fases d’execució.

Des de DL mostrem el nostre rebuig, malestar i impotència al veure com s’han anat succeint els fets des del primer comunicat de l’equip de govern expressant la seva voluntat de talar la pineda de l’Avinguda de l’Estrella fins a la seva execució final.

La campanya “Salvem la Pineda” iniciada per DL (manifest, recollida de signatures i pancarta) va provocar que la informació de les intencions del govern arribés al poble i que algunes persones s’adrecessin a l’alcalde i regidors demanant explicacions. Es va forçar l’aturada momentània de la tala i que s’encarregués un estudi tècnic que ajudés a dissenyar l’actuació. Tot i així, s’ha reprès la intenció inicial del projecte, deixant l’informe com un pur tràmit i entreveient que la decisió ja estava presa des d’un bon inici

Denunciem la política de fets consumats duta a terme per l’equip de govern. Quan informa a l’oposició és un cop la decisió final ja està presa. Es segueix bloquejant qualsevol oferiment de col·laboració. Assenyalem la manca de participació ciutadana i transparència en el projecte. No pot ser que a la ciutadania només se la tingui en compte en el moment de les eleccions. Considerem del tot reprovable que s’informi tard, malament i un cop els fets ja estan consumats. Els veïns i veïnes de Llorenç mereixen un millor tracte.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s