Què és la Banca Ètica?
Els bancs convencionals duen a terme la seva activitat financera amb l’objectiu de maximitzar el lucre. La recerca del màxim benefici, per sobre i a costa de tot, justifica les inversions controvertides, l’especulació, l’evasió fiscal…i la concentració de capital els confereix poder polític, influint en les nostres vides més enllà de la gestió dels nostres diners, com fa patent l’actual crisi econòmica.
La Banca Ètica és una alternativa als bancs convencionals, una altra forma d’estalviar i invertir que prioritza l’obtenció d’un triple benefici: social + ambiental + econòmic. Recupera el sentit original de la intermediació financera: es recull l’estalvi de persones conscienciades i s’inverteix en projectes que garanteixen una millora en l’entorn.
Amb els nostres estalvis, directa o indirectament, contribuïm a desenvolupar un tipus d’economia i de societat.
Motius per apostar per la Banca Ètica:
1. Per reinventar les finances
- L’engranatge financer tradicional té un pes enorme en el sistema econòmic actual, que està creant enormes diferències entre rics i pobres i malmet la salut del planeta. Amb els recursos de tots, busca beneficis sense valorar les conseqüències dels negocis que finança i exclou a qui més necessita el crèdit perquè preval el patrimoni del sol•licitant per damunt del projecte. A la Banca Ètica, per contra, es combina el benefici social i el financer i es fan treballar els diners per a projectes responsables des del punt de vista social i ambiental
2. Per la transparència
- La Banca Ètica sempre informa en què inverteix i d’on surten els seus números, ja sigui en l’origen dels seus beneficis com en l’última destinació de cada € invertit. Això implica un canvi en la relació entitats financeres-clients. La Banca Ètica presenta els comptes en una relació d’igual a igual. Totes dues parts tenen drets i deures i ambdues en treuen beneficis.
3. Pel criteri
- La Banca Ètica no dóna suport a empreses o negocis vinculats a guerres o armament, que provoquin malalties, que se serveixin de l’explotació laboral o infantil, malmetin ecosistemes, maltractin animals, donin suport a règims dictatorials o facin el joc a l’especulació o als paradisos fiscals… Però sí dóna suport a les empreses i negocis amb calat ètic, que avancin en la igualtat d’oportunitats i de tracte, en la cura del planeta, en la gestió participativa, en l’expansió del Comerç Just i el Consum Responsable…
4. Per la participació
- Per a la major parts d’entitats de Banca Ètica, no som només clients/es. Per a associar-nos-hi, esdevenim socis i sòcies, amb ple dret a participar de les decisions de l’entitat, i assumint una petita porció de la propietat de l’entitat. Mai havia estat tan fàcil ésser propietari/a d’una entitat financera!
5. Pel benefici de tothom
- La beneficiària de la seva activitat és la societat en general, no només les persones que hi estalvien. D’una banda, hi ha suport financer a projectes que impliquen millores en el camp social, polític, cultural o mediambiental. De l’altra, ofereix una alternativa al sistema financer tradicional, donant crèdit als exclosos i ampliant possibilitats a qui es preocupa per a què l’ús dels seus diners, no perjudiqui la societat.
6. Per l’oferta de serveis
- La Banca Ètica ofereix diferents serveis operatius: dipòsits d’estalvi, comptes corrents, targetes de crèdit, préstecs… Per a les persones usuàries, la practicitat és similar a la de la banca convencional, però hi ha grans diferències: la Banca Ètica no inverteix en sectors perjudicials per molt rendibles que siguin, s’atreveix en activitats arriscades si tenen un alt valor social, les comissions que cobra als seus clients s’ajusten al cost real… La Banca Ètica no fa caritat, simplement canvia els valors, els objectius del capital i el funcionament intern.
Info: festacjib.wordpress.com