PERILL! NO A LA MAT!

EL GOVERN ESPANYOL VOL APROVAR LA CONSTRUCCIÓ DE LA PRIMERA LÍNIA DE MOLT ALTA TENSIÓ PRIVADA DE L’ESTAT PER TRANSPORTAR ENERGIA DE L’ARAGÓ A BARCELONA QUE CREUARÀ PEL BAIX PENEDÈS

La línia, d’uns 180 quilòmetres d’infraestructura, travessarà 5 municipis del Baix Penedès: La Bisbal, l’Arboç, Llorenç, Masllorenç i Sant Jaume. El projecte pretén transportar energia del clúster energètic aragonès, propietat de Forestalia, i creuarà les Terres de l’Ebre i Tarragona fins a la subestació de Begues al Baix Llobregat, trinxant zones preservades del territori. El seu pas per Llorenç va des de la zona que hi ha entre la Gallsa i L’Hostal fins al Papiolet, passant per boscos i terrenys agrícoles. Els efectes nocius per a la salut, que expliquem més avall, tenen incidència fins a un radi de molts quilòmetres de distància, per això qualsevol veí del Baix Penedès i de comarques veïnes està afectat pel projecte.

Les administracions locals i comarcals han tingut coneixement del projecte a través de la seva publicació al BOE el 28 de juliol, amb només un mes de termini per presentar-hi al·legacions (fins al 8 de setembre), tota una estratègia d’opacitat estatal i empresarial, absolutament antidemocràtica, utilitzant el principal mes de vacances per evitar mobilitzacions i al·legacions. L’Ajuntament de Llorenç, segons ens ha informat l’equip de govern, se suma a les al·legacions que preparen els consells comarcals afectats i la Generalitat. Des de Decideix Llorenç volem informar la població i estudiar al·legacions des de la nostra òptica política i la dels moviments socials.

Creiem que és urgent aturar aquest projecte perquè perjudica la salut de les persones que habitem al seu voltant. L’OMS reconeix la “hipersensibilitat als camps electromagnètics” com una malaltia que cada vegada afecta més gent. Nombrosos treballs científics avalen una relació directa entre els camps electromagnètics i malalties com l’asma, el mal de cap, l’insomni, la conjuntivitis i, també, diversos tipus de càncers, especialment en els nens petits, així com alteracions neurològiques en els adults i en els nadons de mares exposades.

Cal aturar-ho perquè les línies de molt alta tensió suposen un impacte ambiental i paisatgístic molt gran, amb torres de més de 70 metres d’alçada i desforestació, augmentant el risc d’incendis, provocant la mort d’aus i posant en perill desenes d’espècies protegides, augmentant la contaminació acústica i de l’aire, amb els conseqüents efectes sobre la salut pública, incidint sobre determinats cultius, i un llarg etcètera.

Si la línia transporta energia renovable o no és indiferent, perquè el concepte d’energia verda no s’hauria d’utilitzar si implica destrucció del territori. Energia sostenible és aquella energia renovable que es genera i es consumeix de forma propera, des del territori i per al territori, contaminant el mínim i sense trinxar àrees verdes sense mesura. Estem cansats que les administracions utilitzin el concepte d’energia verda per convèncer de projectes desmesurats, a mans d’interessos privats, que per a res no beneficien el medi ambient.

A més, el projecte suposarà un gran impacte en una zona on ja hi ha més línies de tensió, afectant encara més terreny agrícola i forestal, devaluant finques, empreses, cases rurals i granges. Ens estan convertint en un corredor d’infraestructures per fer funcionar les capitals que només aporten perjudicis econòmics per al territori i molts beneficis per a les multinacionals.

A priori, es tracta d’una infraestructura buida a Catalunya, però no és casualitat que passi per municipis ebrencs i tarragonins on la Ponència de Renovables de la Generalitat ha emès informes favorables per posar-hi noves centrals eòliques. Encara que la propietària en sigui Forestalia, aquesta pot vendre’n concessions d’ús a altres empreses o a Red Electrica Espanyola. Per tant, el projecte només respon a interessos privats i obre la porta a noves agressions al territori  i a perpetuar un model energètic caduc i insostenible.

Pel que fa al seu pas pel Baix Penedès, creiem que és una agressió al territori  afegida a les moltes que ja pateix la comarca quant a infraestructures, contaminació i especulació. Ja tenim nombrosos polígons, urbanitzacions i autovies,  així com vies de l’AVE, urbanització de la costa… I estem pendents de parcs fotovoltaics, centres integrals de mercaderies, hotels en espais d’interès ecològic, i ara una MAT.

Des de la CUP i els moviments socials de la comarca ja s’ha explicat moltes vegades l’alternativa que es proposa contra tantes amenaces, en aquest cas un model energètic descentralitzat, produint energia renovable a prop dels centres de consum. Per això anunciem que estem estudiant presentar al·legacions, tal com també estan fent les administracions locals, i estarem amatents per engegar una campanya contra la MAT si aquesta tira endavant.

Atesa la gravetat de l’assumpte i el poc marge de temps, hem convocat urgentment la nostra assemblea oberta en ple mes d’agost i ja hem començat a treballar. Tenint en compte que les al·legacions poden ser institucionals o individuals, convidem a contactar amb nosaltres qualsevol persona que estigui preocupada amb aquest despropòsit, i a participar de les futures mobilitzacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s