Comunicat de Decideix Llorenç sobre els macroprojectes privats de parcs fotovoltaics

Tal com vam avançar per missatgeria mòbil, es va presentar un projecte de parc fotovoltaic de 78,1 hectàrees que abastava Llorenç, Sant Jaume, La Bisbal i Banyeres. La zona que afectava el nostre municipi anava des de la urbanització dels Arquets fins al cementiri de Llorenç i el terreny agrícola i forestal que l’envolta. Després de diverses al·legacions per part d’ajuntaments i entitats, el projecte no ha prosperat, no obstant, és necessari que la població estigui informada de projectes d’aquesta magnitud, les seves causes i conseqüències. Per més que aquest que afectava el nostre poble s’hagi anul·lat, segueix planant sobre el nostre territori i sobre tot Catalunya l’amenaça de nous projectes opacs en mans de l’oligopoli energètic. 

A L’Arboç, per exemple, s’ha aprovat un projecte de parc fotovoltaic de 8 hectàrees en terreny d’interès ecològic. Per tant, es tracta d’un problema comarcal i de país al qual hem de fer front entre tots. 

El Decret Llei 16/2019 de la Generalitat permet agilitzar aquests macroprojectes d’energia renovable d’una manera antidemocràtica, deixant a les grans empreses la planificació energètica sense deixar marge als ajuntaments i entitats per fiscalitzar-ho ni tenir en compte l’interès col·lectiu dels habitants de cada zona. El decret també agilitza aquests projectes sense tenir en compte l’impacte ambiental, paisatgístic, agrícola i social.  La CUP va ser l’única organització política que va votar en contra de la convalidació d’aquest decret llei al Parlament de Catalunya i des de Decideix Llorenç creiem que cal derogar-lo i iniciar un procés legislatiu complet que repensi una estratègia de país consensuada entre els diferents agents afectats.  

Des de fa anys ens trobem immerses en una situació d’emergència climàtica que evidencia la necessitat d’abandonar definitivament el consum de combustibles fòssils i substituir-los per les energies renovables. Tanmateix cal que aquesta transició energètica es faci amb plena sobirania territorial i popular, de forma col·laborativa, apostant per un nou model energètic i de consum que sigui capaç de decréixer i de produir allà on s’ha de consumir.

Creiem que hi ha suficient terreny urbanitzat, de superfície proporcional a la població, on es podrien instal·lar aquestes plaques. També existeixen propostes democràtiques i properes de generació col·lectiva d’energia d’autoconsum en forma de cooperatives i lluny de les urpes de les grans empreses.

Si bé aquestes infraestructures tenen un impacte paisatgístic considerable, molts pagesos, davant la precarietat del sector primari i la crisi dels preus, es veuen abocats a cedir a les ofertes de lloguer o compra de les seves terres per part de les empreses que promouen els parcs fotovoltaics. Per aquest motiu calen polítiques agràries que dignifiquin la pagesia i contra les devastadores conseqüències de l’abandó dels conreus i del lloguer de terres amb finalitats econòmiques insostenibles.

Les entitats ecologistes, organitzacions socials i la ciutadania organitzada d’aquest país ja ha començat a treballar amb aquests objectius i animem a posar un gra de sorra des de Llorenç i des de la comarca. Qualsevol entitat o persona a títol individual pot començar per signar el manifest unitari en defensa d’una transició energètica real i sostenible, promogut des de la Federació d’Ecologistes de Catalunya:

https://gepec.cat/campanyes/massificacio-renovables/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s