Crònica del Ple ordinari del 30 de març de 2021

El passat dimarts al vespre es va celebrar el ple ordinari de l’Ajuntament de Llorenç del Penedès. Des del grup municipal de Decideix Llorenç volem fer un exercici de transparència i explicar a la ciutadania el contingut dels temes tractats així com el nostre posicionament al respecte. 

Els punts destacats en l’ordre del dia han estat els següents: les modificacions de crèdit pressupostari i l’assignació de les partides provinents del romanent, la pròrroga del contracte de recollida selectiva de deixalles, l’aprovació del pla de joventut i el pla d’igualtat de l’Ajuntament i l’aprovació de les mocions presentades. 

El grup municipal de Decideix Llorenç ens hem abstingut en la votació de les modificacions de crèdit i l’assignació de les partides de romanent. La manca de perspectiva social del govern sociovergent es fa evident en aquest punt. Davant la situació de crisi econòmica que vivim no s’ha incrementat el pressupost en matèria de polítiques socials, fins i tot en una legislatura en que està permès disposar del romanent municipal.

Respecte la pròrroga del contracte de recollida selectiva de deixalles, hi hem votat en contra. Decideix Llorenç apostem per un servei municipal de recollida de deixalles porta a porta de gestió pública. L’equip de govern ha aprovat la pròrroga i ha explicat que a partir del mes de maig es licitarà un nou contracte per posar en marxa el nou sistema. Caldrà estar atentes per veure quina és la proposta del govern però intuïm que, una vegada més, serà unidireccional i es basarà en l’externalització del servei.  

Pel que fa el pla de joventut hi hem votat a favor. El contingut del pla ens sembla correcte però trobem a faltar la participació de més joves del poble a l’hora de detectar necessitats i planificar accions. També desconfiem que s’acabin complint tots els objectius marcats en el pla. El principal partit del govern fa anys que governa el poble i es fa evident que les polítiques de joventut han estat pràcticament inexistents o clientelars. 

Sobre el pla d’igualtat ens hem abstingut en la votació. Considerem que el contingut del pla és millorable i la proposta està poc treballada. També pensem que caldria incorporar d’una forma més explícita la perspectiva feminista, no només pel que afecta a les treballadores municipals sinó també en l’àmbit del ple municipal i les polítiques públiques. És urgent incorporar aquesta perspectiva de forma transversal en tots els àmbits. 

Denunciem que en aquest punt, mentre una regidora de Decideix Llorenç defensava la nostra posició, alguns membres de l’equip de govern han fet mofa entre ells de forma subtil,  mostrant una actitud irrespectuosa i masclista. No permetrem més aquestes actituds; davant el masclisme ens trobaran de cara. 

Per últim, s’han aprovat les dues mocions presentades per part del grup municipal d’Esquerra Republicana i Decideix Llorenç. La primera demanava que els pagesos puguin cobrar les subvencions de les vinyes afectades pel míldiu i ha estat aprovada per unanimitat. La segona demanava el suport explícit a les persones encausades pel tall efectuat a la Jonquera en el marc de les protestes contra la sentència dels presos polítics del procés. La moció presentada per Decideix Llorenç ha estat aprovada per la mínima només amb els vots del nostre grup i una regidora del govern. La resta de regidores s’han abstingut. Lamentem la manca de solidaritat de les regidores que s’han abstingut, especialment de les regidores convergents. Sembla que per aquestes regidores la solidaritat és diferent en funció de si es tracta d’un càrrec polític afí o de la ciutadania mobilitzada per defensar la llibertat del nostre poble. 

Finalment en el torn de precs i preguntes Decideix Llorenç hem preguntat sobre l’anunci de l’equip de govern de paralitzar l’actuació anunciada mitjançant una circular informativa d’eliminar l’arbrat de la pineda de l’Estrella. Concretament hem demanat que informin detalladament a l’oposició de quin es el projecte que tenen pensat implementar i que responguin a la nostra petició de crear una taula de diàleg per cercar solucions alternatives a la tala. 

Sorprenentment la resposta de l’alcalde ha estat negativa i bel·ligerant ja que s’ha negat a contestar la pregunta i a parlar del tema. Ha manifestat que la decisió del govern serà unilateral i ha tancat la porta a qualsevol taula de diàleg amb l’oposició. 

Creiem important que la ciutadania sàpiga quines són les formes de fer d’aquest govern de dretes sociovergent, ja que no es tracta d’un fet aïllat sinó que conformen la seva dinàmica habitual. Estem fartes d’aquestes actituds i de les faltes de respecte cap a nosaltres i cap a la ciutadania que representem, però volem que sàpiguen que no fan més que reafirmar-nos en els nostres posicionaments. 

Decideix Llorenç seguirem treballant per transformar la política municipal i fer-la més humana, justa i igualitària. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s