El nou accés a la plaça de la Vila: opinió i propostes de Decideix Llorenç

IMG-20190925-WA0030

Des de l’estrena del nou accés a la Plaça de la Vila de Llorenç del Penedès, i molt especialment aquest últim mes, s’han vist incrementades les queixes dels veïns del poble pel que fa a una sèrie de problemàtiques derivades d’aquesta inauguració. Les principals protestes van adreçades a les molèsties ocasionades pel freqüent i inadequat estacionament de vehicles a les voreres, ocupant el carril de circulació o, fins i tot, aparcant al mig de la rotonda. S’han arribat a denunciar comportaments violents per part dels infractors quan se’ls recriminava l’acció. Un altre tema que preocupa és l’increment de soroll en hores de descans i la presència reiterada de deixalles dipositades a terra.

Des de Decideix Llorenç, hem debatut sobre aquesta qüestió i creiem que cal donar una resposta diligent al poble i molt especialment als veïns que se’n veuen més afectats. La nostra opinió al respecte va encaminada a tractar la problemàtica de forma urgent amb mesures més immediates, però també fer un treball de fons i de llarga durada que actuï com a prevenció.

Cal dir que la presència de deixalles al carrer i de soroll relacionada amb la presència d’algun grup de joves és un tema que ja hem tractat en anterioritat i en què us remetem a la lectura d’aquest article. Tanmateix, creiem que caldria contactar amb els comerços de la zona per demanar-ne la col·laboració per conscienciar els consumidors dels seus productes i que els embolcalls es dipositin en papereres o en els corresponents contenidors.

Sabem que les obres ja estan acabades i que replantejar-ne un nova distribució urbanística no seria viable ni raonable. Tot i així, cal ser crítics amb el procés que es va dur a terme en el projecte des del seu redactat fins la seva posada en funcionament. No es va obrir cap mena de procés participatiu per escoltar l’opinió del poble i dels veïns. Simplement es va reservar un període d’al·legacions d’obligació legal, anunciat a la cartellera municipal i, amb sort, a algun racó del web de l’Ajuntament. Defensem la participació ciutadana, també, com a eina per dissenyar un poble al servei de tots i totes.

Pel que fa a la problemàtica dels estacionaments, com a primer pas creiem que s’hauria de revisar la senyalització vertical i horitzontal de l’espai, per evidenciar, encara més, en quines zones està permès l’aparcament i en quines, no. En paral·lel, pensem que durant uns dies hi hauria d’haver la presència intermitent d’algun representant municipal que dugui a terme una tasca informativa als responsables de tots aquells vehicles que cometin infraccions. Valorant, així, la possibilitat d’activar una campanya on es reparteixi algun document informatiu.

Pel que fa a normativa, cal recordar que és l’Ajuntament el responsable competencial d’ordenar el trànsit de vehicles i persones a les vies urbanes (article 66.3.b del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya). L’Ajuntament pot regular l’aparcament de vehicles en el municipi i sancionar aquells que incompleixin la normativa. Tanmateix, les dimensions de Llorenç impossibiliten poder disposar de Policia Local, dificultant així el compliment de les normes de circulació. La Llei ofereix alternatives per salvar aquesta mancança:

  • Mancomunar el servei de Policia Local amb altres municipis propers i amb realitats similars. Creiem que és un procés costós, però que es podria estudiar la seva viabilitat i contrastar-la amb altres necessitats del poble. Tot i així, depèn de l’entesa entre diferents consistoris. La majoria de vegades de color polític diferent i de complicada entesa.
  • Dotar-se de guàrdies de seguretat, agutzils o similars, els quals tenen competències per poder ordenar i regular el trànsit dins del nucli urbà. Recentment, a Llorenç, disposem d’aquests dos serveis. Som crítics a l’hora de valorar l’alta despesa econòmica que suposa un servei de seguretat privat i de fer recaure tot el pes sancionador en una sola persona, com seria el cas de l’agutzil.
  • Establir convenis de cooperació amb la Generalitat, perquè els Mossos d’Esquadra puguin exercir, a més de les seves funcions, les pròpies de la Policia Local als municipis que no en disposin. Que els Mossos d’Esquadra poguessin multar aquests vehicles possiblement actuaria com a eina dissuasiva. Però la poca freqüència de pas dels mateixos segurament no en garantirien el total compliment.

Des de DL ens sumem a les recomanacions editades pel Síndic de Greuges al respecte i creiem en una solució pactada al conflicte amb les parts afectades. Defensem la creació d’una taula de debat amb presència dels diferents partits de l’Ajuntament i amb representants veïnals propers al nou accés. L’equip de govern ha d’aclarir la problemàtica convidant a valorar conjuntament quines mesures podrien ser més satisfactòries, equitatives i justes per a tothom.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s