JORNADA sobre EDUCACIÓ | Vídeo i crònica 2a xerrada

El passat diumenge 21 d’octubre vam fer la Jornada sobre Educació a Llorenç del Penedès.

En el segon debat, titulat “El lleure d’infants i joves. Participació, vincles i convivència”, la Laia Espina i la Rosa Espinosa, educadores totes dues, van posar en valor el lleure educatiu com a eina de participació i de transformació.

Davant del nostre context actual, on observem un escàs sentiment de pertinença, poc compromís amb l’entorn o fins i tot incivisme per part d’alguns joves i adolescents, la Laia Espina va apuntar algunes idees que ens poden ajudar a identificar els punts forts i els punts febles que tenim com a poble a l’hora de relacionar-nos amb aquest col·lectiu.

Mirem de resumir-les:

davÉs cert que la manca de participació genera incivisme? És cert que els joves no participen? O potser tenen els seus espais on s’organitzen a la seva manera? Des de la nostra visió d’adults, entenem els joves com un conjunt homogeni on tots tenen les mateixes característiques i les mateixes necessitats sense tenir en compte cada individualitat? Els donem espais on puguin decidir què volen fer i com ho volen fer? Les seves propostes s’acaben duent a terme? El lleure que els oferim és imposat? Hi ha una oferta prou interessant? Està al seu abast econòmicament? Els oferim activitats participatives, on puguin ser-ne agents actius i responsables, que decideixin, on se’ls escolti, on tinguin veu i vot? O només els demanem que en siguin consumidors i prou?

Els joves i els adolescents tenen molt a dir i molt a aportar. Ens hem de fixar més en les seves potencialitats que en les seves problemàtiques. Quins valors tenen, quins coneixements, quines habilitats socials, quin entorn i quins recursos. Cal identificar les seves pràctiques de governança, com s’organitzen a l’institut, a la plaça on es troben cada dia, en les seves activitats. Hem d’anar a trobar-los, conèixer els seus referents, establir complicitats amb altres grups de joves que ens puguin ajudar, escoltar-los i donar-los veu. Hem de saber què necessiten, què volen fer, i oferir instal·lacions municipals on puguin auto-organitzar-se, sense fiscalitzar-los ni institucionalitzar-los.

IMG_20181021_130441.jpgCom a exemple de lleure educatiu, de participació i d’auto-organització, la Rosa Espinosa ens va explicar la seva experiència dins l’Escoltisme. En el lleure educatiu hi ha una intenció educadora, un projecte pedagògic, una voluntat de transformació. L’educació en el lleure, que bàsicament fan els esplais i els caus, és una eina transformadora i busca generar individus amb pensament crític i  compromesos amb l’entorn. El jove o l’adolescent que participa en un espai d’educació en el lleure se sent part d’un grup, decideix, se sent reconegut, aprèn i transforma l’entorn a través de l’acció. Quan formem part d’un lloc i ens el sentim nostre, el respectem i el defensem, fem que els altres el respectin i el defensin, i treballem per millorar-lo.

En definitiva, el gran valor del lleure educatiu és que acaba creant persones compromeses amb la vida pública, agents actius en l’acció política, individus implicats en la transformació col·lectiva.

Des d’aquí volem agrair la participació generosa de la Laia i la Rosa. Moltes gràcies per acompanyar-nos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s