DL presentem dues mocions: una per mostrar el rebuig a la violència policial i l’altra a favor de la llibertat d’expressió dels artistes

En el proper ple municipal de Llorenç, DL presentarem dues mocions: una per mostrar el nostre rebuig a la violència i a la impunitat policial i l’altre a favor de la llibertat d’expressió dels artistes i més concretament del Pablo Hásel i del Valtonyc.


Des d’uns anys ençà els carrers del nostre país han viscut nombroses mobilitzacions populars, de caràcter massiu i exemplar, que s’han caracteritzat, per sobre de tot, pel seu caràcter no violent. Mobilitzacions de centenars de milers de persones que no han registrat ni el més mínim incident de caràcter violent.

El clima d’absolut respecte democràtic i pacífic a les múltiples opcions polítiques que conviuen a la societat catalana va ser trencat l’1 d’octubre, i els seus prolegòmens, per una actuació judicial i policial que des d’aleshores, ha generat més d’un miler de persones ferides i centenars de persones investigades incloent més de 700 alcaldes del nostre país.

És en aquest context en què hi ha hagut un clar auge d’agressions i d’amenaces contra persones militants o activistes favorables al referèndum o a la república, i fins i tot contra periodistes.

La societat catalana està sent objecte d’una intervenció interessada per part de determinats actors polítics i institucionals, que justifiquen les escenes de violència policial viscudes al nostre país i que han donat la volta al món, i que amaguen i emparen, per activa o per passiva, les agressions violentes que s’han multiplicat  els darrers mesos i que, malgrat ser molt minoritàries, correm el perill que segueixin ampliant-se i puguin generar un conflicte molt més important.

L’Estat espanyol, doncs, no sols està exercint la violència indiscriminada contra la població de Catalunya per uns motius purament ideològics, vulnerant així els drets més fonamentals d’un Estat pretesament democràtic, sinó que també utilitza aquestes mateixos aparells per atorgar impunitat a qui exerceix la violència.

Ho estem veient cada dia, quan l’aparell judicial està obrint processos per “delictes d’odi”, “sedició”, o fins i tot de “terrorisme”, contra persones que no han comès cap tipus de violència. Mentre que cap de les desenes d’accions de violència contra activistes republicans o contra ciutadans que simplement mostraven el seu suport a les víctimes de la repressió han estat processades judicialment, i dels pocs casos comptats que hi han arribat per denúncia de la víctima, han acabat amb sentències que s’han limitat al pagament d’una multa.

Per això demanem el següent al Ple Municipal de Llorenç:

 • Condemnar, a través de la revista municipal i xarxes socials, totes les agressions violentes que s’han produït, i s’està produint, des del 8 de setembre al nostre país contra un moviment democràtic i no violent.
 • Mostrar la solidaritat i donar suport legal a totes les persones del nostre municipi que puguin ser víctimes de la violència, tant d’agressions per part d’altres ciutadans o ciutadanes, com per part de l’Estat espanyol, a través de l’aparell judicial o policial.
 • Instar el Parlament de Catalunya a realitzar totes les accions que estiguin al seu abast per denunciar tots aquests casos de violència davant de les institucions internacionals, així com el paper que està desenvolupant l’Estat espanyol davant d’aquests fets.

Càrrega policial 1O. Font 324.catFont:324


Pablo Rivadulla, conegut amb el nom artístic de Pablo Hasél (nascut a Lleida el 1988) i Josep Miquel Arenas Beltran, conegut com a Valtònyc (nascut a Sa Pobla el 1993) són dos rapers que sumen junts penes de presó de vuit anys i sis mesos per «enaltiment del terrorisme» i «injúries a la corona» a les seves lletres en cançons com El fascismo se cura muriendo, Microglicerina, Juan Carlos el Bobón… La Sala Penal del Tribunal Suprem ja ha ratificat la condemna de l’Audiència Nacional espanyola de tres anys i mig pel mallorquí, mentre que Hasél espera l’ordre d’ingrés a presó –el 2015 també va ser condemnat per l’alt tribunal per «enaltiment del terrorisme».

El hip hop és un moviment artístic en què s’encabeix el raper, que de fet n’és una de les quatre potes imprescindibles, junt amb DJ, el breakdancing i el grafit. Aquest moviment artístic va néixer a la dècada dels 70 del segle XX entre les comunitats afroamericanes i hispanoparlants del Bronx, a Nova York. El rap va néixer on va néixer i els temes de què parla són molts, tot i que els principals, tant als Estats Units com a l’Estat francès (el lloc d’Europa on més força té), són la vida als carrers, la crítica social i la reivindicació política.

I mai ningú per això els ha posat ni tan sols en dubte. Ni els han prohibit ni els han portat a la presó per allò que canten o diuen.

A l’Estat espanyol, existeixen lleis que, aplicades, poden portar gent a la presó per allò que diuen o canten. És per això, perquè defensem la llibertat d’expressió i el respecte per les creacions artístiques com un dels centres de qualsevol societat democràtica, davant l’empresonament dels rapers Valtòyc i Pablo Hasel, que des del Grup Municipal Decideix Llorenç demana al Ple Municipal l’adopció dels següents acords:

 • Manifestar la preocupació per la deriva autoritària de l’Estat expressada en la modificació del Codi Penal de 2015 que habilita l’extensió del delicte d’enaltiment del terrorisme a casos com el de Josep Valtònyc i Pablo Hasél. A més demanem la derogació immediata del delicte d’injúries a la Corona, recollit en els articles 190 i 491 del Codi Penal.
 • Que l’Ajuntament defensi públicament, a través de la revista municipal i xarxes socials,  la llibertat d’expressió i de creació artística com un dels pilars centrals de la nostra societat democràtica.
 • Que l’Ajuntament doni suport a aquelles iniciatives ciutadanes d’artistes, músics i veïns i veïnes en general que s’organitzen al voltant de la defensa de la llibertat d’expressió.
 • Que l’Ajuntament es solidaritzi públicament, a través de la revista municipal i xarxes socials, amb els rapers Valtònyc i Pablo Hasél, així com amb qualsevol artista que pateixi persecució per les seves obres de creació.
 • Instar al Govern de l’Estat i a les Corts espanyoles a impulsar els canvis legislatius necessaris per a la derogació de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, per tal de garantir el ple exercici de la llibertat d’expressió, especialment en les expressions artístiques.

llibertat expressió

Anuncis

Un pensament sobre “DL presentem dues mocions: una per mostrar el rebuig a la violència policial i l’altra a favor de la llibertat d’expressió dels artistes

 1. Celebro que es presentin aquestes mocions.
  Les nostres llibertats estan amenaçades i hem de fer costat a les víctimes de la repressió de l’Estat espanyol.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s