Opinió DL sobre el procés de participació ciutadana del PAES

El passat 9 de maig l’equip de govern va dur a terme l’acte: “SESSIÓ DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA. Es convida tota la ciutadania a participar en l’elaboració del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) de l’Ajuntament de Llorenç del Penedès”. Com a públic hi van assistir 3 representants del PDeCAT, inclòs el Sr. Alcalde, el representant del PSC, 2 representants de DL i 6 ciutadans. La sessió va estar conduïda per una representant de l’empresa encarregada de redactar el document i va consistir en una explicació del recull de dades i de com s’havia elaborat el PAES. Finalment hi va haver un torn de preguntes on s’acceptaven propostes dels assistents.

Què és el PAES i per a què serveix? (segons el mateix PAES)

pacte alcaldesEl 16 de març de 2015 l’Ajuntament de Llorenç del Penedès, coneixedor de la seva responsabilitat en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle derivats de la utilització d’energia i del consum de productes i serveis, accepta la responsabilitat dels governs locals de combatre l’escalfament local i s’adhereix al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses. Un dels requisits d’aquest pacte és l’elaboració d’un PAES, que es coordina mitjançant la Diputació de Tarragona. Es tracta d’un programa que, a través d’un inventari de referència d’emissions del municipi, estableix la política local a seguir fins el 2020 per tal de reduir un mínim d’un 20% les emissions de CO2 en els sectors serveis, transport i domèstic (quedant-ne fora l’industrial, l’agrari i el comercial). També promou activitats per involucrar la ciutadania i les parts interessades.

El PAES de Llorenç recull 28 mesures que teòricament permetrien reduir un 23,30 % les emissions. Entre elles destaquen la designació de la figura d’un gestor energètic en els equipaments municipals, la implementació d’un sistema de comptabilitat energètica municipal, actuacions per millorar l’eficiència energètica dels equipaments, campanyes de sensibilització ciutadana, instal·lació de punts de subministrament elèctric per a vehicles, substitució de làmpades de l’enllumenat públic, canvi de calderes de gasoil a biomassa, substitució de vehicles oficials per d’altres més eficients, creació d’aparcaments segurs per a bicicletes, bonificacions fiscals, increment del percentatge de recollida selectiva de residus, etc.

En aquest enllaç us podreu baixar el document en català i en anglès i una síntesi del mateix en català.

Opinió de Decideix Llorenç

  1. Endavant amb la lluita contra el canvi climàtic. Aplaudim la decisió de l’Ajuntament de Llorenç del Penedès d’adherir-se al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses. És imprescindible treballar en contra del canvi climàtic i dels efectes devastadors que aquest ja està tenint en el medi ambient. Cal tenir present com hem arribat fins aquesta preocupant situació i prendre consciència que el sistema econòmic actual n’és el màxim responsable. Definir un document amb un llista de mesures a dur a terme és el mínim a fer com a poble. Tenim reptes enormes per assolir que només els podrem resoldre a través de la cooperació i la solidaritat.
  2. Ni rastre de la participació ciutadana. Una exposició pública amb un posterior torn de preguntes i propostes no és un procés de participació ciutadana. La publicitat de l’acte era enganyosa, el PAES ja estava elaborat i no estava prevista la realització de cap tipus de participació veïnal. Com a reforç participatiu creiem que la Taula Cultural podria ser un bon lloc on demanar l’opinió de les entitats més enllà del debat de l’organització de la Festa Major i d’alguns dies festius. Des de DL apostem clarament per la implementació de mecanismes de participació ciutadana i per un Pla de Comunicació Local adequat als temps actuals i que no s’obviï l’ús de les xarxes socials com a eina comunicativa.
  3. I l’opinió dels partits de l’oposició? Decideix Llorenç desconeixíem que el PAES ja estigués redactat. L’oposició, com a representants de pràcticament la meitat dels votants, tenim dret a estar informats dels moviments que es duen a terme, i encara més tractant-se d’un tema tan important. Durant el torn de preguntes vam comentar que ens hauria agradat una trobada entre partits per debatre i intercanviar opinions. Se’ns va respondre que tenim la possibilitat de fer arribar les nostres propostes a l’equip de govern.
  4. Inexistència de finançament. Reduir un 20% les emissions de gasos contaminants d’aquí al 2020 requereix esforç i diners. La Diputació de Tarragona té pendent aprovar una partida respecte a això, però es desconeix quant, quan i com es repartirà. Pel que fa als recursos propis, l’actual pressupost municipal no en contempla cap partida. En el moment d’aprovar els números econòmics anuals Decideix Llorenç vam demanar, sense èxit, dotacions econòmiques destinades a la Regidoria de Medi Ambient. Al final de l’acte, l’Alcalde va comentar que el PAES és un document flexible obert a modificacions. De moment estudien la possibilitat d’instal·lar il·luminació LED en un carrer i començar a aplicar algunes mesures en els equipaments municipals. Se’ns apila la feina.
  5. Cap a la sobirania energètica. Opinió de Decideix Llorenç.
    1. Primer el més urgent: pobresa energètica. Dret a un accés mínim d’energia per garantir els drets bàsics de les persones. Prevenció de talls, restabliment dels serveis i responsabilitzar l’empresa subministradora.
    2. De l’oligopoli a la democràcia directa. Per garantir el control social dels mitjans de producció cal un model de consum d’energia 100% renovable en mans d’una cooperativa social i solidària.
    3. Decreixement energètic. El creixement descontrolat dels països enriquits ens ha dut a la situació econòmica i energètica actual. Cal apostar per un decreixement energètic sostenible que garanteixi les necessitats socials més bàsiques.
    4. Arrelament al territori i descentralització. Indispensable per al compliment de tots els criteris anteriors. Els grans canvis s’han d’aplicar des de baix defugint les receptes úniques i de grans solucions màgiques.perill CO2-20% 2020

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s