Els pressupostos municipals reflecteixen la quantificació econòmica de l’activitat municipal prevista per un any. Responen a la voluntat política i als objectius establerts per l’equip de govern del poble. Són una eina clau per a la gestió pública, ja que serveixen per planificar, controlar i avaluar les actuacions i les finances municipals. En el passat ple extraordinari del dimarts 29 de novembre del 2016 els pressupostos van ser aprovats amb els vots favorables de CDC, l’abstenció d’ERC i els vots contraris del PSC i DL.
Es tracta d’uns pressupostos continuistes de les polítiques que Convergència ha dut a terme des que forma part de l’equip de govern. Com a grup els considerem totalment conservadors, ja que es limiten a preveure les despeses ordinàries tenint en compte la liquidació dels anteriors pressupostos. Pensem que cal un pla estratègic que defineixi el model de poble que volem a llarg termini i que serveixi com a base per a redactar uns pressupostos que mirin més enllà dels 4 anys de legislatura.
Des de DL defensem la democràcia directa. Hem presentat una diversitat de mocions respecte d’això: proposta d’elaborar un Pla Director de Participació Ciutadana, proposta de realitzar consultes ciutadanes vinculants per a inversions de més de 100.000€ i proposta per impulsar un mecanisme de pressupostos participatius. Totes aquestes propostes han estat anul·lades amb els vots contraris de l’equip de govern. Creiem, per tant, que la ciutadania ha de tenir dret a poder decidir democràticament en què vol invertir els recursos municipals. Els pressupostos participatius promouen el protagonisme del poble i eixamplen els límits de la democràcia representativa. També fomenten la reflexió activa i la deliberació política en generar espais de debat transversals que ofereixen als veïns i veïnes l’oportunitat d’aprofundir en el coneixement dels problemes col·lectius del poble i d’intervenir per resoldre’ls.
A part de les despeses mínimes per al funcionament del dia a dia del poble, trobem a faltar partides específiques que ajudin a cobrir les necessitats d’accés als serveis bàsics. Partides concretes per a projectes que permetin fer front a l’emergència social, i que ens ajudin a encarar els reptes mediambientals del present i del futur.
Ens costa comprendre que en els pressupostos no hi aparegui cap concepte específic reservat a l’habitatge. Com ja hem dit en altres ocasions, a Llorenç no disposem de cap habitatge social, i tot i la previsió –amb una mínima despesa econòmica– d’adaptar l’actual Ajuntament a la funció d’habitatge d’emergència, seguirem estant molt per sota de la –ja molt baixa– mitjana espanyola. La sobirania residencial com a garantia del dret a un habitatge digne hauria de ser arreu un objectiu comú i prioritari. Disposar d’habitatge social facilitaria que algunes famílies i la gent jove no haguessin de marxar del poble.
Trobem primordial reservar una part del pressupost a mesures destinades al manteniment i la conservació del medi. L’arribada del canvi climàtic, el pic del petroli i l’esgotament de matèries primeres són alguns dels motius per a avançar cap a aquesta direcció. Creiem que cal elaborar un pla d’autonomia energètica dels edificis i espais municipals que fomenti l’eficiència energètica a través d’auditories energètiques, i la reducció de residus. Considerem que també cal avançar cap a la sobirania energètica amb un model d’autoproducció d’energia renovable.
Defensem que cal una previsió econòmica per treballar la igualtat de gènere en el nostre municipi. Un punt de partida podria ser la creació d’una taula de dones que col·laborin en la redacció i posada en marxa d’un Pla d’Igualtat Municipal. Després dels actes de violència viscuts la passada festa major, pensem que cal iniciar una campanya per unes festes lliures de sexisme i alhora disposar de tècnics especialistes a peu de carrer durant aquests dies festius.
La majoria de les propostes que fem ja s’han implementat amb èxit a molts municipis del nostre país i depèn de la voluntat política que es puguin dur a terme en el nostre poble. Necessitem un replanteig profund de les prioritats a l’hora de decidir les inversions municipals del futur. Des de Decideix Llorenç seguirem treballant per aconseguir-ho.
PRESSUPOST 2017
El pressupost municipal és una eina molt important que permet gestionar els recursos que es destinen a cadascuna de les competències municipals. Així doncs, és molt important conèixer bé on i com es destinen aquests recursos públics. Tenint en compte que els pressupostos municipals són feixucs i de difícil lectura, des de DL hem cregut necessari generar aquest document gràfic que creiem que pot facilitar la digestió i comprensió dels nostres pressupostos municipals.
Molt bé aquesta presentació dels pressupostos.
Si son continuistes vol dir que no hi han diferencies significatives sobre la liquidació de l’exercici 2016.
Trobo a falta la vostre proposta de pressupost per 2017.
M'agradaM'agrada
Gràcies.
Efectivament, són continuistes perquè es basen en la liquidació de l’exercici 2015 (el que està totalment tancat) i perquè a part de la despesa bàsica, la de sempre, pensem que no hi ha cap esforç en diagnosticar les necessitats i prioritzar les actuacions.
Des de l’oposició, i amb les dificultats d’accés a la informació que tenim, se’ns fa difícil elaborar uns pressupostos propis curosos i rigorosos. Amb el que sí que estem començant a treballar és en elaborar una proposta pròpia d’ordenances municipals.
M'agradaM'agrada