Sobre els actes de la violència a la nostra Festa Major

mà stop

La darrera nit de la nostra festa major diverses persones van exercir gravíssims actes de violència física i masclista, i nombrosos actes de vandalisme. Lamentablement aquests actes no són aïllats i es repeteixen massa sovint a les nostres festes. En aquesta ocasió, però, el grau de violència física ha arribat a un nivell intolerable i requereix una reflexió profunda i una acció decidida per a minimitzar la possibilitat que es torni a repetir. Els grups polítics de l’Ajuntament de Llorenç vam emetre un comunicat conjunt condemnant aquests actes, però des de Decideix Llorenç volem fer una reflexió més profunda:

1) Els actes de violència física i masclista, i els de vandalisme són responsabilitat exclusiva dels seus autors. Són ells els culpables únics, i sobre ells han de recaure les penes que els imposi la justícia.

2) S’han de prendre totes les mesures necessàries a curt termini per eradicar la violència directa i els actes de vandalisme de soca-rel. Això no pot incloure suspendre els actes festius on s’acumulin grups nombrosos de gent, doncs el problema no és el context físic o temporal on es produeixen aquests actes.

3) En gairebé la totalitat dels actes de violència directa (física) hi ha sempre un substrat de violència cultural (masclisme, enaltiment de la força,…) i estructural (exclusió social, econòmica, cultural, educativa,…). En el nostre país en general i a la nostra comarca en particular, aquests processos de violència cultual i estructural són molt accentuats. Els altíssims nivells d’atur, l’altíssim nivell d’exclusió social, la segregació educativa i cultural, o la precarietat de l’assistència social són, entre moltes d’altres, violències estructurals que es converteixen en el caldo de cultiu idoni per a que es produeixin situacions com la viscuda a la nostra festa major.

4) Eradicar la violència directa de manera efectiva i a llarg termini només es pot aconseguir eradicant prèviament la violència cultural i estructural, especialment l’exclusió social i educativa.

Així, amb la voluntat de que aquests actes no es tornin a repetir ni a curt ni a llarg termini, entenem que els grups polítics de l’Ajuntament ens hauríem de comprometre a:

1) Utilitzar tots els mecanismes que té l’Ajuntament al seu abast per a que cap dels culpables d’aquests actes quedi impune. Alhora donar recolzament i suport a les víctimes d’aquests actes de violència.

2) Actualitzar i millorar els mecanismes de vigilància per a minimitzar la possibilitat que aquests actes es tornin a repetir a curt termini.

3) Avocar tots els esforços i recursos necessaris per a trencar amb l’exclusió social (violència estructural) generadora de la violència directa, sigui en l’àmbit de l’educació formal i informal, habitatge social o benestar social.

4) Generar un pla d’actuació amb totes les entitats del poble per abordar aquesta greu problemàtica. La solució passa necessàriament per la implicació de tota la societat i entitats.

5) Promoure que aquestes mesures s’implantin en tot l’àmbit comarcal (ajuntaments i consell comarcal) de manera coordinada. Un ajuntament sol no pot solucionar aquest problema.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s