Decideix Llorenç presentarem una moció que proposa la tarificació social de les quotes de la Llar d’Infants Municipal

Decideix Llorenç presentarem una Moció Tarificació Nieró que proposa la tarificació social de les quotes de la Llar d’Infants Municipal.

L’experiència dels ajuntaments que treballen al servei de les persones demostra que mentre les competències de municipis amb menys de 20.000 habitants no obliguen a fer polítiques socials, desenvolupar-les és una mera qüestió de voluntat política, de sensibilitat i consciència socials.

En alguns àmbits tenim la possibilitat de fer-ho, ja no des de la creació de sistemes d’ajuts paral·lels als existents, sistemes que tot i ser necessaris poden esdevenir apedaçadors i crear estigmes, sinó des de l’afavoriment de l’accés universal als serveis mitjançant la tarifació social. I cal començar per una cosa important: els més petits i l’educació, establint un sistema de quotes de la Llar d’Infants Municipal Nieró en funció de la renda mensual per càpita de cada unitat familiar.

kids-hands-paint

El servei de les llars d’infants s’ha de valorar pel que representa. No tan sols és un luxe a gaudir en la fase d’educació no obligatòria, sinó que és una opció educativa amb funcions preventives, socialitzadores, educadores i de conciliació familiar. Cal que aquesta oportunitat estigui a l’abast de tothom per tal de contribuir al benestar de les famílies i a un Llorenç millor. La falta de llar d’infants pot ampliar les diferències socials i d’aprenentatge entre els nens d’una mateixa aula d’educació primària, pot provocar absentisme escolar a P3 a causa de malalties infantils, pot dificultar l’accés als recursos laborals a algunes famílies, etc. No és un servei obligatori, però ha de poder ser una opció per a tothom.

Partint del concepte de la tarifació social, es considera que el preu d’un servei públic ha d’estar en concordança amb la disponibilitat de recursos de qui el sol·licita. És injust que entre els més petits hi hagi desigualtats educatives per motius econòmics, i per això cal, pas a pas, facilitar l’accés a l’educació no obligatòria, i la Llar d’Infants en particular pot contribuir tant a la igualtat educativa dels infants com a la millora de les possibilitats d’inserció laboral de les famílies amb pocs recursos. Més del 15 % dels llorencencs es troben sense feina i un nombre considerable de famílies en situació de pobresa i risc d’exclusió social.

La proposta de la tarifació social del servei de Llar d’Infants té una mirada clara envers el benestar i el futur. El càlcul sobre la renda no és sempre la fórmula més equitativa però és un primer pas molt important.

Per a tot això, la moció demana al Ple Municipal l’adopció dels següents acords:

  • Modificar l’ordenança fiscal relativa a la Llar d’Infants Municipal Nieró, si s’escau, a efectes de poder aplicar els acords d’aquesta moció.
  • Establir un sistema de quotes de la Llar d’Infants Municipal Nieró en què l’aplicació de la tarifa depengui de la renda mensual per càpita de cada unitat familiar.
  • Afegir bonificacions a qualsevol quota de la Llar d’Infants en els casos de famílies monoparentals, famílies nombroses o l’existència de familiars de primer grau amb alguna disminució.

header

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s