CDC de Llorenç atura la proposta de construir un Projecte Educatiu de Poble

Difusió projecte educatiu de poble

En el passat Ple Ordinari celebrat el dilluns 11 d’abril es decidia, entre molts altres assumptes, l’aprovació del Projecte Educatiu de Poble. La proposta va rebre el suport de Decideix Llorenç, ERC i el PSC i els vots contraris de CDC, fet que provoca que el projecte no pugui tirar endavant. Convergència va argumentar que l’educació no és una competència municipal. Properament detallarem els arguments complets de cada grup en El Ple al Carrer nº6.

Us deixeim el text amb el qual vam defensar la moció en el ple:

La necessitat de plantejar un repte com aquest ve donat per una situació real en la que ens trobem dia a dia i que té moltíssim a veure amb l’educació.

Vivim en una comarca que té un dels índexs més alts d’atur i un dels nivells més baixos en formació de Catalunya. Això porta situacions de tensió social que fan perillar la convivència, les relacions entre les persones, la pertinença, etc.. que poden derivar a conflictes, malestar, pobresa, rebuig, discriminació, etc..

Engegar un projecte com aquest pot ajudar-nos en aquest camp i fer-nos progressar cap a una societat més justa, més igualitària, més cooperativa, amb més pertinença, més cohesionada, i al final amb més èxit i més feliç.

Per què? Perquè l’educació és una cosa de tots, com bé diu el repetit proverbi africà: “Per educar a un sol nen cal tota la tribu”. Fins ara gran part de la tasca educativa l’ha hagut d’emprendre l’escola però ja fa temps que veiem i creiem que l’escola no s’ho pot fer sola, necessita ajuda i aquesta ajuda ha de ser aportada per tothom. L’Educació ha de ser una tasca compartida fonamentant criteris, objectius comuns en que des dels diferents àmbits es treballin i es cuidin, es valorin i es rectifiquin o ampliïn.

Un dels grans reptes socials actuals és aconseguir l’èxit educatiu per a tots els nois i noies, siguin com siguin i vinguin d’on vinguin. La societat on vivim necessita persones amb altes capacitats professionals i persones capaces de conviure en pla d’igualtat, des del respecte a la diferència, per construir conjuntament nous espais de ciutadania i afrontar, amb creativitat i responsabilitat, els reptes del futur immediat.

Aquesta societat, amb nous horitzons, noves exigències, situa el fenomen educatiu en el nucli de les accions de transformació social. En aquest sentit, es fa cada vegada més necessària una cultura educativa equitativa, respectuosa, exigent, responsable, inclusiva i oberta que contribueixi decisivament a aquest gran objectiu social: l’èxit educatiu de tot l’alumnat.

D’aquí que més que mai, sorgeix la necessitat d’una acció coordinada entre els diferents agents socials que actuen en el poble en benefici de tots els nois i noies.

L’escola és molt potent però no és omnipotent. Cal una acció educativa conjunta i complementària entre la tasca familiar, els centres educatius i tots els altres agents i entitats educatives del poble, a partir d’uns objectius compartits i una actitud basada en el compromís, la participació, el treball i l’aprenentatge en xarxa.

Des d’aquest plantejament, l’acció educativa dels nostres centres educatius i la dels altres agents i entitats educatives de l’entorn ja no depèn només dels projectes interns sinó també dels projectes comuns, de projectes fonamentats en el compromís i la interacció comunitària.

Aquest projecte educatiu de poble vol esdevenir una proposta de cooperació educativa dins del municipi, que tenen com a objectiu aconseguir l’èxit educatiu de tot l’alumnat i contribuir a la cohesió social mitjançant l’equitat, l’educació intercultural, el foment de la convivència i l’ús de la llengua catalana.

L’element estratègic clau és aconseguir continuïtat i coherència entre les accions dels diferents agents educatius que operen a Llorenç del Penedès, tant si pertanyen a l’educació formal com a la no formal o la informal. La interacció comunitària de tots els agents educatius, socials, econòmics, culturals, artístics, esportius i de lleure és necessària per aconseguir una mateixa direcció entre la dinàmica escolar i l’extraescolar, entre un temps escolar organitzat i tutoritzat i un temps personal, sovint, massa abandonat.

Però aquesta continuïtat i coherència educativa no és fàcil d’aconseguir ni individualment ni des de diferents institucions aïllades. Cal una xarxa organitzada i el compromís de tots els agents del poble. Els centres educatius s’han d’obrir a l’entorn i l’entorn social ha de prendre més consciència de la tasca educadora dels diferents agents socials. És una nova forma d’entendre el fet educatiu, més enllà dels centres educatius. L’èxit educatiu té més a veure amb la continuïtat i coherència de les diferents actuacions que reben els infants i joves que no pas amb la suma de moltes accions descoordinades i sense un rumb comú. Per aconseguir-ho, cal treballar i interactuar comunitàriament. Cal una nova cultura organitzativa, la cultura de l’aprenentatge en xarxa, una cultura que té la xarxa en el nucli de la seva definició i entén l’aprenentatge comunitari com una metodologia per donar resposta als reptes educatius.

Ja fa unes quantes dècades que es van fer intents, com el de Barcelona fa 100 anys, però el segle encara no estava preparat per poder-ho fer realitat. Avui projectes com aquests s’estan engegant en pobles i ciutats com: Barcelona, Vic, Girona… Si en aquest entorns tan grans han sigut capaços de fer-ho realitat, crec que nosaltres no tenim excusa.

El segle XXI demana i exigeix noves maneres de fer, i de pensar. L’educació del segle passat ha quedat obsoleta i hem de mirar cap a nous horitzons que ens ajudin evolucionar i a tirar endavant. L’educació del segle passat no ens serveix i per això cal organitzar una estratègia de poble per fer front a tots aquests reptes educatius que ens planteja el nou segle. Hem de tenir èxit. D’aquest depèn el bon futur dels nostres infants i joves.

Us convido a posar en marxa aquest projecte de futur, engrescador i ple d’oportunitats per a tots nosaltres.

Gràcies.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s