LA SEVA RIQUESA LA NOSTRA CRISI

El passat dissabte 30 de gener des de Decideix Llorenç vam organitzar un acte de difusió i conscienciació sobre la banca ètica i el seu funcionament respecte de la banca tradicional. Un acte participatiu batejat amb el nom de “Remena la pasta”.

L’objectiu era donar a conèixer i prendre consciència de què fan els diferents bancs amb els nostres diners. Des de Decideix Llorenç hem presentat una moció a l’Ajuntament per declarar el poble de Llorenç municipi compromès amb la banca ètica, en la qual s’insta a que totes les operacions bancàries i comptes municipals es facin a través de la banca ètica, pel compromís social i mediambiental, la transparència i els objectius ètics positius que la caracteritzen.

L’acte va consistir en una carpa a la rambla de Llorenç on hi teníem preparades 6 urnes, cadascuna amb un cartell on es podia llegir una inversió real d’una entitat bancària. Les persones que passaven per allí i volien participar rebien 4 “pseudobitllets” de 500 euros, i després de llegir les 6 propostes d’inversió, havien de dipositar els diners a la inversió o inversions on ells volien destinar-los. Posteriorment, a l’altra cara de cada cartell es podia descobrir quin banc havia fet aquella inversió i quins altres usos feia aquest amb els diners dipositats. En total hi havien els exemples de 3 bancs tradicionals i 3 bancs ètics.

Valorem molt positivament la participació, que fou d’una cinquantena de persones. D’aquestes, un 66 % va optar per la banca ètica i un 34 % per la banca tradicional. Hem d’aclarir que totes les opcions visibles per escollir, eren inversions positives per fomentar la cultura, l’educació, el desenvolupament social o mediambiental. La diferència és que en el cas de la banca tradicional, la partida monetària dedicada a aquestes inversions s’ha d’anomenar obra social perquè la resta d’inversions no ho són en cap cas, en canvi, la banca ètica no té obra social perquè totes les seves inversions són de caire social.

Molts participants es van sorprendre d’algunes inversions que desconeixien de la banca tradicional i van dir que, si ho haguéssin sabut, haurien canviat el lloc on invertir els diners. És un altre fet que volem denunciar des de Decideix Llorenç: l’opacitat amb què actuen aquestes entitats donant a conèixer només la punta de l’iceberg de tot allò que fan, sent aquesta punta l’inversió positiva per intentar rentar-se la cara i la consciència. També hi havia qui no coneixia ni havia sentit anomenar mai les entitats de banca ètica que proposaven, Coop57, Fiare i Triodos, o coneixien només una d’elles, i això denota la manca d’informació dels mitjans i espais de comunicació, dominats per aquells que tenen més recursos econòmics.

Després de l’èxit de l’acte i davant la necessitat de divulgació d’aquests temes, no descartem tornar a repetir el “Remena la pasta” un altre dia perquè hi pugueu participar aquells que no ho vau poder fer. Mentrestant, us animem a informar-vos sobre el funcionament de la banca ètica i us adjuntem algunes webs on podeu trobar-ne informació.

https://coop57.coop/

http://www.fiarebancaetica.coop/ca

http://www.triodos.es/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s