Decideix Llorenç, conjuntament amb el GEVEN, Som lo que Sembrem i l’Associació Excursionista Montmell, presentem una moció per fer un manteniment de parcs i jardins municipals sense utilitzar herbicides tòxics com el glifosat

Imatge promocionalA finals de març de 2015, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va classificar l’herbicida glifosat com a “probable cancerigen”, tot reconeixent la seva relació amb el desenvolupament de limfomes no-Hodgkins en estudis epidemiològics de poblacions humanes i les “evidències convincents” que provoca càncer en animals de laboratori.

La declaració de l’OMS s’ha produït al mateix temps que TV3 i altres mitjans emetien un anunci publicitari d’un producte comercial (el Roundup), la substància activa del qual és l’herbicida glifosat.

Es tracta d’un herbicida principalment comercialitzat per Monsanto, que va ser propietària de la patent fins l’any 2000. Va ser introduït en el mercat com un producte no residual i biodegradable. L’empresa va ser condemnada per publicitat enganyosa l’any 2007, als Estats Units.

Actualment, és l’herbicida més utilitzat en la major part de cultius no ecològics (cereals, fruiters, arboris de secà, etc.) i també en els parcs, jardins i carrers del nostre poble. L’Equip de Govern de CDC de Llorenç va aprovar la seva utilització en casos puntuals, tot i les recomanacions contràries de Decideix Llorenç.

Al contrari de la propaganda, avui sabem que el glifosat ha passat a la cadena alimentària i que es pot trobar en el cos d’una part molt important de la població europea, com va demostrar un estudi de l’associació Amics de la Terra.

A més d’això, està contaminant greument les aigües de Catalunya, que en molts freàtics tenen concentracions mitjanes de glifosat al llarg de l’any superiors a 0’1 μg.l-1, valor màxim admès per la normativa europea (Directiva 2006/118/EC).

El parlament holandès ja ha aprovat, amb efecte a partir de l’1 de novembre de 2015, prohibir l’ús d’aquest herbicida, entre d’altres, en activitats no agrícoles, de jardineria, i de manteniment d’infraestructures.

Tal i com Som lo que Sembrem ve denunciant en la campanya contra el glifosat des de l’any 2012, estem convençuts que aquest producte comporta greus problemes de salut pública i de contaminació ambiental.

Per aquests motius demanem:

  • Abandonar immediatament l’ús dels herbicides que continguin glifosat i substituir l’ús de tot tipus d’herbicides per altres tècniques de manteniment de la vegetació espontània i posar en marxa l’ús de pràctiques alternatives de jardineria ecològica.
  • Assumir totes les responsabilitats sobre el control en les aplicacions de biocides en espais i vies públiques urbanes i periurbanes que li atribueix la normativa vigent.
  • Complir i fer complir amb totes les obligacions que té com a aplicador de productes biocides.
  • Difondre aquest acord entre el conjunt de la població i iniciar una campanya per advertir, a través dels mitjans de comunicació municipals, dels perills per a la salut i dels riscos per al medi ambient que es deriven de l’ús d’herbicides i plaguicides agrotòxics.
  • Adherir-se a la campanya de Som lo que Sembrem contra els herbicides amb glifosat anomenada “Glifosat, herbicida cancerigen”.

Moció Glifosat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s